Powered By Blogger

tiistai 16. heinäkuuta 2019

Ihana kesä - onko se mielentila?

En ymmärrä, miksi uutisissa vouhkataan säästä ja muusta? Itse olen sitä mieltä, että nyt(kin) on ihana kesä.

Alkuvuosi vei voimia, tuli suuria suruja ja muutoksia elämään. Ei ollut innostusta kirjoittaa blogia edes uudenvuoden lupaukseni edistymisestä, kuten aioin. Moni asia jäi vähän vaiheeseen (myös VITALGOn sivu-uudistus, joka kyllä etenee loppukesän myötä) . Vuodenvaihteen lupauksestani tilitän nyt vaan, että muutos on käynnissä hyvään suuntaan :-). Hitaasti hyvä tulee! Synkän ja yllättävän vuoden alun jälkeen odotin siis kovasti kesää.


Toukokuulla kesäfiilis alkoi, alkukesä töitä tehden ja tuleviakin suunnitellen. Juhannuksen jälkeen päätin pitää muutaman viikon täysin lomaa. Tänä aikana olen lukenut paljon, matkustanut sopivasti, nautiskellut omasta olosta, aviomiehen ja ystävien seurasta, kummilapsista, sukulaisista, luonnosta ja eläimistä.
Huomasin myös sen, että joistain suunnitelmista (hyvistäkin) täytyy luopua, että jää itselle ja levolle tarpeeksi aikaa.




Juhannuksesta on kulunut yli kolme viikkoa ja nyt huomaan, että kalenteria tulee vilkaistua jälleen "työsilmällä". Työasioiden lisäksi siellä löytyy yhä paljon ihania tapaamisia, juhlia ja lepoa. Huomasin kuitenkin, että työasiat oikein kutkuttavat; tunnen intoa taas aloittaa! Etenkin kun luvassa on kivoja ja uusiakin asioita vireyden puolesta! Niistä alla:


Suomen Uniliiton järjestämä Unikeon päivän tapahtuma 27.7.2019


Kesäinen Helsinki ja Espan lava on tapahtumamme areena. Unikeon päivä juontaa alkunsa kristillisestä kertomuksesta seitsemästä Efesoksen nukkujasta, jotka pakenivat vainoja luolaan ja nukkuivat peräti 200 vuotta. Suomessa Unikeon päivää on perinteisesti vietetty varhaista heräämistä arvostaen; Meillä on heitetty jopa veteen se, joka kehtaa nukkua pisimpään silloin.


Uni ja vireys ovat Uniliiton ja oman jäsenjärjestöni, Suomen Unettomat ry:n , toiminnan punainen lanka. Ymmärrämme hyvin, miten illanvirkku ihminen tai unihäiriön vuoksi vuorokausirytminsä ja hyvän unensa menettänyt ei välttämättä innostu nimikkeestä Unikeko sen saaman arvolatauksen vuoksi. Siksi käännämme 27.7.2019 päivän vieton ajatuksen päälaelleen; Ketään ei heitetä minnekään, vaan opitaan arvostamaan ja ymmärtämään jokaista ihmistä omine vuorokausirytmineen sekä unen tarpeineen.

Tätä ideaa pidämme selkeästi yllä parituntisen ohjelmamme aikana Professori Markku Partisen, Uniterapeutti Susan Pihlin, Uniliiton puheenjohtaja Salla Mansikkamäen ja muiden päivän esiintyjien kanssa. Toimin juontajana tilaisuudessa ja toivotan nyt samalla tässä kaikki tervetulleiksi paikanpäälle osallistumaan, kuuntelemaan asiaa unesta ja unirytmeistä sekä viettämään iloista kesäpäivää kanssamme!


Työturvallisuuskorttikoulutukseni 1.8 ja 20. 8.2019


Sain VITALGOlle Työturvallisuuskeskuksen koulutusorganisaatiosopimuksen ja itselleni kurssinjohtajaoikeutuksen huhtikuulla. Ensimmäisen oman koulutukseni pidin kesäkuun alussa. Oli ilo kouluttaa oppilaille turvallisuusajattelua, joka sisältyy koko FRMään, nyt TTK:n konseptilla.

Pääpainot koulutuksessa ovat yhteisen työpaikan turvallisuuskäytännöissä, nolla tapaturmaa periaatteissa ja siinä, että jokainen osaa tunnistaa oman työn aiheuttamat kuormitukset ja vaaratilanteet. Oman taustani ansiosta saan koulutuksiini TTK:n koulutustavoitteisiin nivottuna väsymyksen aiheuttamat riskit ja vireysajattelun kunnolla mukaan.



Ensimmäisestä koulutuksesta sain hyvää ja rakentavaa palautetta sekä auditoijalta että osallistujilta. Osallistujat olivat innostuneita ja keskustelumme edistivät nähdäkseni jokaisen turvallisuusasenteita oikeaan suuntaan. Auditoija hyväksyi koulutukseni, joskin kehoitti pitämään sovitut tauot paikallaan :-).
Meillä kun innostus vei keskusteluja ja aiheita eteenpäin - taukoja kyllä pidettiin, mutta ei ehkä ihan aikataulussa! Otan kyllä opikseni tuostakin huomiosta, sillä huomasin päivän jälkeen olevani "kaikkeni antanut" ja varmasti myös osallistujat melkoisen koulutuspäivän saaneita - ja onneksi myös innostuneita!

Seuraava työturvallisuuskorttikoulutukseni näillä vireys ja väsymyksenhallinnan ajatuksilla höystettynä ovat siis elokuun ensimmäinen päivä. Mukaan ehtii ilmoittautua tästä. Koulutuksen hyväksytysti suoritettuasi saat työturvallisuuskortin itsellesi viideksi vuodeksi sekä aimo annoksen uni- ja vireystietoisuutta turvallisuuttasi tukemaan.



Kesäfiilis on kiinni mielentilasta!


Tällaisia juttuja toi katsaus työasioihin eteeni ja nyt myös sinun tietoosi. Kesä jatkuu ja myös kesäfiilis! Toivon, että sinäkin elät juuri nyt omanlaistasi hyvää kesää.
Väitän, ettei se ole ilmoista kiinni, vaan omasta mielentilasta :-).

Kouluttajana, luennoijana ja valmentajana pyydän nyt, että huolehdit itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla, lepäät ja nautit elämästä. Apua mielesi rauhoittamiseen ja ajatustesi polkujen selventämiseen voin myös antaa esimerkiksi vireysvalmennuksella tai muilla yhteistyökumppaneitteni kanssa työstämillämme palveluilla. Katso lisää yhteisiltä Virvotteen sivuiltamme (sieltä löydät myös lisää sekä minun että Anun ja Leenan blogeja vireyden asioista!).



ps. omana vinkkinä vielä yksi hyvä kirja, jonka kesälomalukemiseksi Rajamäen kirjastosta löysin :-). Tykkäsin!

Wilhelm Schmid, Tyyneys; Mitä saavutamme ikääntymisen myötä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti