Powered By Blogger

lauantai 29. joulukuuta 2018

Kiireetön läsnäolo tavoitteena

Väsymyksen hallinnan ja vireyden tutkiminen, niistä puhuminen ja näiden asioiden parissa työskentely kuuluu elämääni. Luonteeltani olen kohtuullisen nopea ja kärsimätön. Muun muassa nämä kaksi asiaa ajavat minut nyt tekemään julkisen uuden vuoden lupauksen;

Opin olemaan kiireettömästi läsnä eri tilanteissa



Olen kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta tavoitellut ennenkin ja uskon jopa edistyneeni tällä tiellä. Silti yhä huomaan, miten keskustellessa kuuntelun sijasta mietin jo vastausta tai eri vaihtoehtoja. Samoin huomaan jo tullessani jonnekin katsovani kelloa, paljonko on aikaa ja miettiväni jopa samalla lähdön asioita tai jotain tulevaa työtä. Hyvin usein lähtiessäni luentoa pitämään, minulla on tulenpalava viimetingan kiire, vaikka olen hyvin valmistautunut ja tiennyt luennosta jo pitkään.

Tiedän tarpeen myös palautteesta. Saan yleensä todella hyvää palautetta tärkeän aiheen käsittelystä ja iloisesta ja innostavasta esiintymisestä. Silti lähes joka kerta muutama huomauttaa kiireen tunnusta ja nopeasta puheesta. Joten ei kun hommiin. Lupaus käytäntöön!


Lupauksen (=tavoite) toteutuminen helpottuu huomattavasti kun sen tekee "VIP" -asenteella. Se tarkoittaa sitä, että tarvitaan kolmea asiaa (jonkun näistä puuttuessa homma ei toimi):


1. Visioimista - sitä että näkee tavoitteen jo toteutuneena. Tässä tapauksessa siis sen, että näen ja koen itseni kiireettömänä, rauhallisena ja läsnäolevana missä tahansa tulevissa tilanteissa. Erityisesti luennoimassa, koska silloin usein oma tiedon määrä ja halu jakaa se kaikki kuulijoille käyttöön saa minut rönsyilemään aiheessa, puhumaan nopeasti ja ylittämään suunnittelemani aikataulu.

2. Intohimoa  - todellista halua ja mielihyvää siihen, mitä tavoittelee. Kiireettömän läsnäolon koen todella tavoittelemisen arvoisena, koska ne hetket, kun olen siihen jo välillä päässyt ovat tuntuneet selkeiltä, kirkkailta.... no tavoittelemisen arvoisilta. Siltä että kuuntelen, pystyn oikeaan dialogiin ja opin aina itsekin jotain.

3. Päivittäistä toimintaa - Nyt tullaankin siihen, mitä pitää miettiä tarkimmin. Päivittäisessä toiminnassa se merkitsee minulla sitä, että herätessä muistaa lupauksensa sekä nuo kaksi ensimmäistä asiaa. Sen jälkeen toimii jokaisessa päivän rutiinikohdassa tietoisen hitaasti, tekemiseen keskittyen.
Aina kun huomaa eksyneensä kiireen, rönsyilyn ja vain oman asian edistämisen tilaan, pysähtyy ja tasaa hengityksellä olotilan ja muistuttaa itseään tavoitteestaan.
Minulla toimii 4-7-8 -hengitystaktiikka. Sen avulla saan vagushermoni rauhoittamaan kehoni ja mieleni kiireen ja hädän. Voin tehostaa asiaa vielä pienellä niskan ja kaulan taivutteluilla sekä  kevyellä, painelulla yläkehon alueelta (jota voi siis ihan itsekin tehdä painellen käsi- ja olkavartta sekä kaulan aluetta, niin mikä hyvältä tuntuu).

Siinä se. Ja kun vielä julkinen lupaus tuli annettua, niin lupaan myös kuukausittain kertoa, miten homma etenee. Samalla, kun kerron muista FRMn ja vireyden edistämisen asioista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti