Follow by Email

maanantai 30. marraskuuta 2015

Mistä on lähdettävä, kun aletaan puhumaan vireydestä?


Lähtiessäni väsymysriskinhallinnan tielle ajatukseni täyttivät uni, vuorokausirytmi ja väsymyksen vaikutukset työssä ja vuorovaikutuksessa. Yhdistettyäni näitä riskinhallinnan maailmaan alkoi sisälläni kaikua heti ajatus, kuin suoraan jostain mainoksesta: ”Eikä tässä vielä kaikki....”


Kiehtova kysymys alkoi askarruttaa: Mikä tulee ensin, kun lähdetään ohjaamaan kohti vireyttä? Vireyden vastakohta on selkeästi väsymys ja siihen auttaa uni. Entäpä jos uni ei tule, silloin kyseessä on usein pohjimmiltaan jokin mielen ongelma. Vaikka taustalla olisi esimerkiksi ylipainosta johtuva uniapnea, siitäkin jäljet johtavat helposti sylttytehtaalle – eli mieleen ja sen valintoihin. Entäpä vuorotyöstä aiheutuvat uniongelmat, joiden takana on fysiologisesti vuorokausirytmin häiriintyminen. Sielläkin pohjimmiltaan omat valinnat edesauttavat näiden häiriöiden syntyä.Mieli ja mielenhallinta tuntuvat olevan perimmäinen vastaus vireyden tielle lähdettäessä. Kun siihen liitetään tietoisuus omien uni, ravinto, liikunta ja työvalintojen vaikutuksesta alkaa pohja olla valmis väsymysriskinhallintaan. Ei aivan helppo paketti, mutta lopulta ainut tapa lähteä rehellisesti ja tavoitteellisesti avaamaan asiaa.Aloittaessani 2011 en arvannut miten laajaa ongelmaa lähdin avaamaan. Pikkuhiljaa se on alkanut avautua ja varsinainen työ väsymysriskinhallinnan edistämisessä kasvaa arvoiseensa mittaan. Olen iloinen, että olen löytänyt ympärilleni osaavia ihmisiä ja nyt myös yrityksiä, joissa vireys ja sen antamat mahdollisuudet otetaan tosissaan.Mielen voima on suuri, ilman omaa motivaatiotani, arvomaailmaani, ympäristön ja geenieni vaikutusta en olisi nyt tässä. Haluni vireytyä itse, ymmärtää väsymystä ja vireyttä ja vielä olla viemässä suomalaista väsymysriskinhallintaa eteenpäin saa minut tässä hetkessä, juuri nyt tuntemaan hyvää oloa ja vireyttä. Ei haittaa marrasmyrskyt tai pimeys, vaan mieleni käy innolla kohti joulukuuta ja uutta vuotta!Samaa mielen voimaa sinulle toivoen

Vireysvalmentaja Päivi

ps. Anun kanssa tekemämme VIRVOTE-kirjakin on muuttanut esilletulojärjestystään työkirjassa. Eli nyt mieli on osion ensimmäinen e-työkirja, kun varsinainen VIRVOTE -käsikirja alkoi suoraan unella. Voit tutustua kirjaan tästä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti